INSPIRATIE

Waar inspiratie voor een meubel vandaan komt is een combinatie van vele factoren. Er is de vraag van u als klant, soms vrij open, soms met gedetailleerde wensen. Dan is er misschien de ruimte, de plek waar het meubel komt te staan die invloed heeft. Wat ik mee breng is jarenlange ervaring in het kijken naar welke beleving ontstaat bij de keuze van een vorm samen met de kleur en de eigen aard van elke houtsoort. Zelfs als er al veel wat betreft het ontwerp vast ligt, is er nog de natuurlijke variatie, de wijze waarop het hout gegroeid is, hoe het uit de stam gezaagd is, die invloed heeft.

James Krenov

Een houtbewerker die door zijn werk en publicaties grote invloed heeft gehad op vele meubelmakers is James Krenov (1920-2009). Zijn werk en publicaties zijn een sterk pleidooi voor de training van gevoeligheid voor lijn, textuur, vorm, kleur nuances, balans en ritme.

Waarbij ontwerpen niet alleen op papier ontstaan, maar ook door aan de werkbank met het hout zelf te ‘componeren’.

En een bestaande plank kan de inspiratie zijn voor een nieuw meubel. Zie www.thekrenovarchives.org

Alain de Botton

Alain de Botton is filosoof en heeft zich verdiept in de beleving van architectuur, waarbij hij op eenvoudige wijze duidelijk weet te maken waar wij naar verlangen en hoe wij architectuur ervaren.

Eén van de aantrekkingskrachten van iets wat wij mooi noemen berust volgens de Botton op de wijze waarop harmonie tussen contrasterende elementen is bereikt.

Tussen gebogen en rechte lijnen, luxe en eenvoud, orde en chaos, elegantie en functionaliteit. Zie zijn boek: ‘De architectuur van het geluk’

Amsterdam

Tweede blok Spaarndammerplantsoen in Amsterdam van architect Michel de Klerk

Wonen in Amsterdam maakt het mogelijk elke dag te genieten van architectuur gewoon op de fiets op weg naar je werk. Waar monumentaliteit samengaat met aandacht voor details word ik het meest geraakt. In stedenbouwkundig opzicht zit dat in het monumentale ontwerp van de gordel van grachten en de detaillering door alle individuele panden daarin. Plan Zuid van Berlage biedt dezelfde monumentaliteit met brede hoofdstraten en daartussen beschutte en meer intieme straten en pleinen. De architectuur van de Amsterdamse school biedt op straatniveau monumentale gevels met prachtige details, daar is na jaren van miskenning gelukkig nu weer volop waardering voor. Zie museum Het Schip: www.hetschip.nl

Het Zuiderbad heeft kenmerken van diverse architectuur stromingen rond 1900, valt misschien het beste onder de Vernieuwingsstijl die gebouwen heeft voortgebracht waar ik altijd vrolijk van word.

Een voorbeeld uit het recentere verleden: het gebouw Pireus (1994) op het KNSM-Eiland van Kolhoff, zeer monumentaal, met mooie ambachtelijke details.

Het Zuiderbad

Vormgeving

Een overeenkomst tussen woningen en kasten is dat beide een buitenzijde en een interieur hebben. Door de vormgeving van de buitenzijde kan je nieuwsgierig worden naar de binnenzijde. Bij meubels bijvoorbeeld door kleine sparingen, openingen, in een deur, die je uitnodigen de binnenzijde te ontdekken.

Door het kijken naar architectuur heb ik de betekenis leren waarderen van het effect van het licht en de schaduw bij het vooruit en terugspringen van een gevel, hetzelfde effect dat je ziet bij de lichtval op een meubel.

Detail van front keukenkast

Bomen

Bomen hebben mijn aandacht, nog meer nadat ik begon met houtbewerken omdat je bij het werken met hout zo onvermijdelijk het verschillende karakter van elke houtsoort op vele wijzen ervaart, door aanraking, de geur, de kleur, het geluid als je er op klopt.